L’Acord Nacional d’Acció Exterior

2014. Vivim un moment històric. Els catalans en aquest procés pel dret a decidir hem aprofundit en la democratització de la nostra societat. En aquest procés, els catalans i les catalanes ens hem plantejat quina hauria de ser la política exterior, la relació internacional de Catalunya si esdevingues un estat. I el resultat és útil passi el que passi

Ser un estat pot ser un desig, pero és sobretot una responsabilitat. Per això, nombroses iniciatives valoren com hauria d’exercir-se aquesta responsabilitat

Al respecte, presentem les següents preguntes: Com vol presentar-se al món Catalunya? Com actuar-hi? Com ha de ser la nostra política pública en l’Acció Exterior? Com es vol projectar Catalunya al món d’una manera ètica? Quins àmbits inclou l’acció exterior? És per això i més que neix:

PROPOSTA D’ACORD NACIONAL D’ACCIÓ EXTERIOR

El punt de trobada per a impulsar aquesta iniciativa ha estat la Taula per l’Acció Exterior, com a espai plural i obert -representatiu territorialment del conjunt del país- que respon a l’ampli ventall d’organitzacions que treballen en Acció Exterior vinculades a àmbits molt diversos: cooperació, pau, drets humans, joventut, sindicats, universitats, col·legis professionals, llengua, cultura, empresa… i que en global volen fer aportacions al disseny de la nova política d’afers exteriors del nostre país.

En aquest esforç col·lectiu hem coincidit que ara, més que mai, volem participar activament per fer que l’Acció Exterior catalana sigui tan social, nacional com internacionalment participativa i compromesa.

Si fins ara, des de Catalunya hem contribuït a generar processos d’enfortiment democràtic, de cooperació i de suport a la governabilitat en altres països, a partir d’ara també cal que ens inspirem en aquests processos per a construir, en el nou escenari, un país radicalment democràtic, participatiu, socialment inclusiu i ambientalment sostenible, sense oblidar que ha de ser profundament solidari, on els valors socials han de posar-se en primer pla. La societat civil ha de ser el motor d’aquest procés, que hem de construir entre tot/es, i així ho hem de fer visible, dins i fora del país.

“La societat Civil ha de ser el motor d’aquest procés, que hem de construir entre tots i totes”

Si ha estat precisament el dinamisme social -que va ser un dels màxims exponents en la manifestació de l’11 de setembre de 2012 a Barcelona amb el lema “Catalunya, nou Estat d’Europa”- el que ens situa progressivament en un nou escenari nacional que vivim esperançat/des, considerem que precisament aquest nou escenari ens permetrà dibuixar un país avançat que pugui assolir el ple reconeixement internacional en el si de les esferes mundials, tant a les xarxes de la societat civil com a les institucions internacionals d’àmbit governamental.

La construcció nacional del país està molt lligada a la capacitat de la societat catalana d’incloure les diversitats, entre altres la diversitat de procedència per a crear una societat cohesionada. Si el Pacte Nacional per a la Immigració ha tingut el seu punt de referència en una política de “cultura comuna”, la nova realitat i els nous desafiaments en el període de transició nacional requereixen una nova política que prioritzi la participació i el màxim consens possible, sobre la base del sentiment de pertinença. S’ha de fer evident que és català o catalana tot aquell/a qui vol ser-ho, i que volem una identitat oberta i inclusiva.

A Catalunya, prop del 20% de la població ha nascut en altres països del món, persones que enguany formen part de la ciutadania catalana. La prioritat de la política de ciutadania ha de situar com a punt de partida la participació i la identificació amb el procés de transició nacional de la majoria de la població de Catalunya, i com a eix central la consolidació de la cohesió social.

La Catalunya del futur ha de ser d’il·lusió i de millora en les condicions de vida de les persones, amb més drets de ciutadania, més drets socials, més igualtat d’oportunitats, més democràtica i més participativa.

Per això pensem que ha arribat el moment d’impulsar de forma participativa un gran ACORD NACIONAL D’ACCIÓ EXTERIOR on, des de tots els àmbits, puguem fer aportacions positives en el disseny del tipus de direcció en què volem incidir conjuntament per a assolir avenços. Som plenament conscients que a partir d’aquest moment caldrà generar un procés molt ampli que voldríem que fos ben participatiu, tant en l’àmbit territorial com de tots els actors. Per això fem una crida a totes les institucions del país, en primer lloc al Govern, i també als partits polítics, sindicats, universitats, federacions, associacions, empreses i a entitats diverses, a promoure i participar activament en el procés, per tal que l’Acord finalment pres pugui presentar-se al Parlament de Catalunya amb el màxim de suport i pugui esdevenir un pilar estable del procés de construcció nacional.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s